Lilla farveprotein (amilCP) Responsgen

Beskrivelse

AmilCP er et chromoprotein isoleret fra koralen Acropora millepora, og viser en flot lilla farve. Chromoproteinet fra koralen er ofte blåt eller lilla, men den findes også i grøn, som vist på billedet her. Forskellen mellem den blå og lilla farve er mutationer i to aminosyrer i proteinet.

 

Billedreference

Der findes mere end 40 forskellige chromoproteiner. Mange af disse proteiner, som fx GFP, anvendes af forskere til at studere celler og andre proteinet. Fx kunne man forestille sig, at man har fundet et protein i mennesker, som er vigtig i beskyttelse med kræft. For at finde ud af, hvad funktionen af dette protein er, er det ofte nødvendigt at vide, hvor i cellen det findes. Da man normalt ikke kan se proteiner, kan man "tagge" (påsætte) proteinet med et chromoprotein (fx amilCP eller GFP). Ved at kigge på cellen i mikroskopet kan man så finde ud af, hvor genet er udtrykt. Faktisk er disse chrom/fluorescerende proteiner, så vigtige for den biokemiske forskning, at tre forskere (Osamu Shimomura, Martin Chalfie og Roger Tslen) i 2008 modtog Nobelprisen i kemi for deres opdagelse og arbejde med GFP.

Selvom, forskere fra hele verden bruger disse proteiner, ved vi endnu ikke, hvad deres biologiske funktion i koraller er. 

Detektion

Farven (blå/lilla) kan ses med det blotte øje efter 24 timers inkubation ved 37 grader, men kan også måles ved 588 nm.

Hvis man laver et par få mutationer i amilCP, så kan farven ændres. Under kan du se et absorbansspektrum som et iGEM hold fra Sydney, Autralien lavede i 2016 for amilCP (WT, som står for wild-type) og 3 muterede varianter af amilCP. Det første absorbansspektrum er for proteinet, når det er ekstraheret, men det andet er fra E. coli cellerne. Du kan selv ekstrahere det farvede protein ved brug af glaskugler. iGEM-holdet fra Australien har lavet en protokol med 13 lette steps (på engelsk): http://2016.igem.org/Team:Sydney_Australia/Protocols (Klik på  "Spectrophotometric Analysis of Chromoproteins" i højre side).

Hvis du følger denne protokol, vil vi meget gerne vide, hvordan dit forsøg går, så vi kan udarbejde en dansk protokol, som alle gymnasier kan bruge.