Case 1

Der findes flere forskellige typer af biosensorer, som anvender enzymer, antistoffer eller biomolekyler til at detektere det ønskede stof. Med Biotech Academys Biosensor kit kan du lave såkaldte “helcellebiosensorer”. En helcellebiosensor er en bakterie, eller en anden organisme, som kan detektere et input og respondere med et output. Det kan bruges i mange sammenhænge f.eks. medicinske eller miljømæssige. Man kan bruge mange forskellige organismer som vært til en helcellebiosensor , som f.eks. være gær eller E. coli. En Biosensor kan blandt andet benyttes til at detektere forurenende stoffer såsom fenantren i et økosystem. En anden type biosensor kan detektere riboflavin, som er et essentielt vitamin i kroppen. Hvis du er interesseret i at lære mere om biosensorer i den virkelige verden, kan du læse mere på hjemmesiden (her).

I Biotech Academys Biosensor Case 1 øvelse skal du lave en helcellebiosensor, som vil fluorescere rødt. Øvelsen har til hensigt at lære dig om transformation af bakterier, samt give dig praktisk erfaring med at arbejde med GMO-organismer og de sikkerhedsforanstaltninger, der hører med. Du vil også få en forståelse for biologiens centrale dogme, altså forholdet mellem DNA, mRNA og protein.

En helcellebiosensor er en celle, som kan sanse tilstedeværelsen af et bestemt stof i dens omgivelser. I Biosensor Case 1 kan din biosensor ikke sanse noget, men vil altid være aktiv. Det er stadigvæk en god øvelse at lave Case 1, da de teknikker som du kommer til at bruge er nogle helt grundlæggende laboratorieteknikker, som man bruger i næsten alt GMO-arbejde.

Hvis du ønsker at læse teorien som en pdf kan du downloade teorien her (opdateret d. 16/11 2020).

Her finder I de øvelsesvejledninger der skal benyttes til Biosensor Case 1 øvelsen.

Biosensor Case 1 Øvelsesvejledningen skal benyttes af både underviser og elever:

Du som underviser skal også benytte følgende vejledninger:

Hvis du ønsker at lave både Case 1 og Case 2 på samme tid kan du benytte nedenståede protokol:

Her finder I opgaver, der er lavet specifikt til Biosensor Case 1 øvelsen.

Her finder I flowsheet til Biosensor Case 1 øvelsen. Vi anbefaler at flowsheetet udfyldes før I går i laboratoriet.

Hvis du ønsker at lave både case 1 og case 2 med dine elever så har vi lavet et flowsheet til når du laver begge øvelser:

Her på siden kan du finde et dokument der indeholder information omkring de tekniske deltaljer i Case 1 øvelsen. Dokumentet beskriver de forskellige elementer der indgår i Case 1 plasmidet såsom backbone samt indhold i reportergenet og aktivatorgenet. Du kan selv vælge, om du vil benytte dokumentet til undervisningen.

Indholdet i dette dokument er ikke noget eleverne bør vide for at forstå øvelsen. Det kan dog være interessant for den ekstra interessede elev at kigge nærmere på de forskellige elementer i plasmidet, og hvor de stammer fra.

Man kan downloade dokumentet her (opdateret d. 16/11 2020).

For at gøre det så let for eleverne at lave Biosensor Case 1 øvelsen har vi lavet en række videoer der viser: korrekt pipettering, udpladning af bakterier og renstrygning af bakterier. Disse videoer kan du finde her.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.